Medmänsklighet i praktiken

Genom att praktisera medmänsklighet skapar vi en bättre och mer omtänksam värld där vi hjälper och stöttar hemlösa, utsatta och ensamma. Och kom ihåg, alla är välkomna. Precis som de är.

Upptäck hur vi hjälper
HJÄLP OSS STÖTTA UTSATTA, HEMLÖSA OCH ENSAMMA

HJÄLP OSS STÖTTA UTSATTA, HEMLÖSA OCH ENSAMMA

I vårt arbete möter vi dagligen många människor som är utsatta, hemlösa eller ensamma. Det är både yngre och äldre människor, svenskfödda och nyanlända. Hemlöshet, ensamhet och utanförskap är inte egenskaper hos en individ. Det är situationer och tillstånd som alla kan hamna i. Och man behöver inte ha problem. Ny Gemenskap finns där för alla, vi utesluter ingen. Här finns värme, möten, mat, musik och medmänsklighet i praktiken. Och framförallt gemenskap.

VI GER VÄGLEDNING, RÅD OCH STÖTTNING

VI GER VÄGLEDNING, RÅD OCH STÖTTNING

Genom vägledning i livet för våra gäster kan vi ge glädje och hopp om en väg ut ur utsattheten. För den som vill finns möjlighet med att vår hjälp hitta vägar och återfå hopp och framtidstro. Vi har lång erfarenhet av att möta medmänniskor i olika typer av utsatthet. Med våra kontakter och samarbetspartners finns mycket hjälp att få. När du fortsätter stödja vårt arbete så kan vi fortsätta hjälpa och vägleda våra gäster i en utsatt situation. Det är det vi menar med medmänsklighet i praktiken.

BLI VOLONTÄR – GÖR SKILLNAD PÅ RIKTIGT

BLI VOLONTÄR – GÖR SKILLNAD PÅ RIKTIGT

Som volontär hos Ny Gemenskap gör du konkret skillnad. Vi behöver ännu fler duktiga volontärer som vill bry sig och göra skillnad för medmänniskor som kanske har det tufft. Av olika skäl. Våra volontärer är till en stor del ryggraden i Ny Gemenskap. De ger ökad kraft till verksamheten med sitt engagemang, sin energi och sin kreativitet. Är du en medmänniska som bryr dig? Vill du göra världen lite bättre? Tror du på alla människors lika värde? Då passar du hos oss.

BIDRA TILL MER MEDMÄNSKLIGHET – GE EN GÅVA TILL NY GEMENSKAP

BIDRA TILL MER MEDMÄNSKLIGHET – GE EN GÅVA TILL NY GEMENSKAP

När du skänker en gåva till oss bidrar du till att hemlösa, ensamma och utsatta kan få mat, stöd, värme och gemenskap. Det vi kallar medmänsklighet i praktiken. Ingen gåva är för liten. Eller för stor. Har du dessutom möjlighet att bli månadsgivare så gör du ännu mer nytta. Våra månadsgivare skapar trygghet och kontinuitet. Vår långa historia (vi grundades 1968) och vårt 90-konto, som drivs av Svensk Insamlingskontroll, är din garanti för att din gåva når de som verkligen behöver det.

Hjälp oss hjälpa!

1. Bli engångsgivare eller månadsgivare

2. Du skänker valfri summa

3. Vi garanterar att hjälpen når fram där behovet är störst

4. Du får ett tackbrev för din gåva

Medmänsklighet i handling

Så ger du ett bidrag till medmänsklighet

Vi lever i ett överflödssamhälle men det kommer inte alla till del. Fortfarande finns det alldeles för många medmänniskor som av olika anledningar har fallit igenom det sociala skyddsnätet.

Ingen väljer ett liv i utsatthet men alldeles för många hamnar där. Då finns Ny Gemenskap som en fristad, en inkluderande och varm mötesplats för alla behövande. Oavsett vilka utmaningar eller problem man har. Alla är välkomna till Ny Gemenskap.
Vi har sedan 1968 funnits med mat, värme, gemenskap, vägledning och aktiviteter för hemlösa, ensamma och utsatta.

Det är det vi kallar att visa medmänsklighet.
Ge ett bidrag, det kommer göra skillnad!
Tack för ditt stöd!

medmänsklighet i handling

Röster om vår verksamhet

- ”Janne”

★★★★

Jag har gått från att vara uteliggare och missbrukare till att genom stöd från Ny Gemenskap bli drogfri. Jag fick även hjälp av personal från Ny Gemenskap och LSS-lagen till ett eget boende.

”Sergei, 47”

★★★★★

När man behöver hjälp så behöver man få hjälp och det får jag av Ny Gemenskap med bland annat mat och tvätta mina kläder.

- Sebbe

★★★★★

Ny Gemenskap har hjälpt mig när jag har varit i ekonomisk kris, jag får mat för dagen.

Kvinna 40-talist

★★★★★

Det Ny Gemenskap gör är ovärderligt och personalens vänliga bemötande värmer dessutom. När man är en sådan som jag är det lätt att man känner sig i underläge, men det gör man inte hos Ny Gemenskap.

- Leif, 75 år

★★★★☆

För mig, som pensionär, erbjuder Ny Gemenskap en välkommen ekonomisk lättnad i form av förmånlig mat och möjlighet att laga kläder samt att jag även kan ta del av generösa donationer från givare som förnyat sina garderober. Den sociala samvaron med likställda och personal är mig hälsosamt berikande och även det varierade utbudet av aktiviteter och underhållning skänker värdefull glädje och färg åt mitt liv, vilket är något jag känner mig djupt och evigt tacksam för.

- Patryk, 55 år

★★★★

Här känner jag mig trygg. Ny Gemenskap är min familj.

Esa

★★★★★

Ny Gemenskaps stöd, samtal och vägledning har gett mig nytt hopp. Vi håller gemensamt på att skissa på en realistisk steg-för-steg-plan ut ur det mörka.

-Richard 75 år

★★★★

Ny Gemenskaps personal hjälper mig att hålla ordning på min ekonomi.

-Birgitta

★★★★

Jag skänker kläder till Ny Gemenskap i Västberga, jag bor i stan och har närmare ställen att lämna in kläderna på men det är något speciellt med Ny Gemenskap. Alla blir så otroligt tacksamma och det värmer i hjärtat.

Aktuellt hos Ny Gemenskap

Volontärläkren Anders fick diplom för sitt engagemang

Läkaren Anders Håkansson har många bollar i luften trots att han har blivit pensionär. Förutom att arbeta halvtid på SÖS kommer han ca två gånger i månaden till Ny Gemenskap och tar emot patienter som är EU-migranter, tredjelandsmedborgare, asylsökande och i vissa fall papperslösa. Målgrupper som annars måste betala för sin vård i Sverige, och det räcker pengarna oftast inte till.

Han hjälper patienterna med lättare infektioner, hudåkommor, högt blodtryck, skriver ut recept och i.o.m. att Läkare i världen har samarbete med Unilabs kan han skicka dem på provtagning och röntgen.

- Många är väldigt tacksamma. Ibland kan jag hjälpa dem och ibland inte. En viktig sak är att inte göra för mycket utan i stället hänvisa dem som behöver sjukhusvård. Då kan jag trycka på vården att acceptera det.

Att förstå patienternas språk är inga problem. Dels har han en översättningsapp men i många fall hjälper Ny Gemenskaps medarbetare Paula till. Det var även hon som fick dela ut diplomet till honom. Hon översätter till rumänska och spanska. I åtta år har de jobbat ihop och Paula tycker det är en fantastisk arbetsuppgift.

- Det är så oerhört givande att arbete med Anders som gör så mycket gott för andra människor. 

Läs mer

Du som är 65 +, följ med på en guidad tur till Stadshuset

Stadshuset har nyligen fyllt 100 år. Följ med på en visning i denna ikoniska byggnad.

Vi samlas på Ny Gemenskap i Västberga kl. 12:00  och äter gemensamt lunch. Sedan beger vi oss mot stadshuset där den guidade turen tar ca 1 timme och vi avslutar dagen senast 15:30. Kostnaden för utflykten är 15 kr (för lunch).

Max 20 deltagare. Anmälan krävs. Till Västberga gård tar du dig enkelt med buss 165 från Liljeholmen eller Farsta. Den stannar på Västberga gårdsväg sen är det bara ca 100 meter till oss.

Läs mer och anmäl dig

Läs mer

Välbesökt årsmöte

Årsmötet är nu genomfört där vi summerade 2023 och även blickade framåt. Vi diskuterade tankar, motioner och idéer. Som vanligt höll vi till i Västberga där 38 medlemmar och övriga intresserade deltog. Kvar i styrelsen/omvalda är Bengt, Per, Maria, Agneta, Margaretha och Pieter-Jan. Peter avtackades och Dag valdes in i styrelsen.

Varmt tack till alla som har varit med och bidragit till ett väl genomfört 2023.

Läs mer

Leva som hemlös

Hemlösheten ökar och fler personer sover utomhus

Socialtjänsten har gjort en ny kartläggning av hemlösa i Stockholm.
Den visar att omkring 200 personer sover utomhus, det är en ökning med 77 procent sedan sista kartläggningen 2020.
Totalt räknas över 2500 personer vara hemlösa i Stockholms stad vilket även det är en ökning.

Att leva i hemlöshet innebär inte bara att sakna ett hem, det innebär även ofta psykisk ohälsa, missbruk och ekonomiska svårigheter.
Men även att sakna ett sammanhang.
För alla dem finns Ny Gemenskap som välkomnar alla med ett värdigt bemötande som många hemlösa inte alltid upplever i resten av samhället.

Vi har öppet sex av veckans sju dagar där vi erbjuder gratis frukost, lunch för en billig peng, stödjande samtal, hjälp med myndighetskontakter, värme, aktiviteter och utflykter.
Och möjlighet att få vara i gemenskap.
Vi är medmänsklighet i praktiken.

HUR KAN JAG BIDRA PÅ RIKTIGT?

Frågor och svar om medmänsklighet

Några av våra samarbetspartners