”I Gemenskap” speglar vår grundvärdering

1967 var det ett gäng unga studenter som hade tröttnat på det allt mer kommersiella julfirandet. Ett firande som dessutom stängde ute många människor som var hemlösa, utsatta eller helt enkelt ensamma. De unga idealisterna startade Alternativ Jul som drevs ett antal år. Alla var välkomna och Alternativ Jul blev både populärt och omskrivet. Men ganska snart föddes insikten – de hemlösa, utsatta och ensamma behöver ju inte stöd och gemenskap bara i juletid. Det behövs ju varje dag. Året om. Det var då Ny Gemenskap bildades.

Läs mer om vår värdegrund här.

Begreppet ”i gemenskap” har blivit ett namn som både är ett löfte och en ambition. Det speglar Ny Gemenskaps värdegrund på ett tydligt sätt samtidigt som det är ett namn som är lätt att fylla med nytt innehåll vid behov. Vi människor behöver varandra och blir till i möten och gemenskap.

Sedan Ny Gemenskap flyttade från sina lokaler på Kammakargatan i Stockholm city 2012 till Västberga Gård, har arbetet i city fortsatt genom samarbete med olika församlingar i innerstaden. 2012 startade det första kaféet i Korskyrkan, och under 2014 startade det andra och tredje kaféet i Söderhöjdskyrkan samt Frälsningsarmén Templet. Våren 2016 öppnade ytterligare ett kafé i Västerortskyrkan i Vällingby.

Idag använder vi begreppen Kafé i Gemenskap, Lunch i gemenskap, Jul i Gemenskap och Påsk i Gemenskap. Läs mer om dessa, klicka på rubrikerna här intill.

När Coronarestriktionerna har ändrats så vi kan återgå till “normal verksamhet” och då är öppettiderna för kaféerna kl. 9-12.00 måndag-fredag. Vi bjuder på en rejäl frukost: 2 smörgåsar, en tallrik fil med müsli och något varmt att dricka. Nästan varje dag kl.10.30-10.45 äger en samling rum som kan innehålla olika inslag från personal, gäster eller inbjudna artister, ofta innehållande musik.

Vi vill att kaféerna ska få vara en samtalsinbjudande miljö där man kan känna sig sedd och lyssnad till.

Våra 5 Kaféer

HUR KAN JAG GÖRA SKILLNAD PÅ RIKTIGT?

Några av våra samarbetspartners