Kaféer

Vi serverar frukost måndag– fredag kl 9-12.00 med samlingar kl 10.30. Varmt välkommen!

Till våra fem kaféer runt om i Stockholm kommer människor som främst är hemlösa, ensamma, fattigpensionärer, socialt utsatta eller missbrukare. Hit är alla välkomna, precis som man är, i vilket skick man än är i. Vi vill inte ställa någon åt sidan utan vara en öppen mötesplats där förändring och förbättring av ens livssituation kan ta sin början. Och där människor får vara i värme och gemenskap för en stund.

SOMMARTIDER PÅ NY GEMENSKAPS KAFFÉER OCH PÅ VÄSTBERGA GÅRD
Här har kan du ladda ned ett uppdaterad version av GemenskapsNytt med tider, nyheter och vad som  händer på de olika kaféerna samt på Västberga i sommar:

GemenskapsNytt #5-A Juni 2023

 

Bakgrund till Kafé i Gemenskap

Från år 1973 var ”Kammis”, vår lokal på Kammakargatan 36, centrum för det mesta av vår verksamhet. ”Kammis” blev snabbt en välkänd och älskad mötesplats för många hemlösa och utsatta. En fridstad och en oas. När lokalen tyvärr sades upp 2008 var det sorgligt men nya möjligheter öppnades. Ny Gemenskap fick av Stockholm Stad flytta till vackra Västberga Gård, och arbetet i city fortsatte genom samarbete med olika församlingar i innerstaden. Då föddes Kafé i Gemenskap. Ett dokument med vision, mål och metod formulerades och ligger till grund för våra kafémötesplatser. Verksamheten startade år 2010. Så i stället för att bara ha en mötesplats att erbjuda har vi nu fem. Och det kan bli fler. Behovet växer. Tyvärr.

VISIONEN

Att ge människor hopp – även i en till synes hopplös situation, att det går att förändra, den egna tillvaron och samhället! Ta tillvara existerande engagemang hos medaktörer (församlingar/föreningar/organisationer) i praktisk ekumenik och diakoni. Hjälpa människor in i socialtjänst. Vara ett inspirerande exempel. Utgöra modell för hur man kan få igång en social verksamhet genom att inbjuda till ett prestigelöst, relationellt samarbete där varje aktör bidrar utifrån egen möjlighet och vilja.

MÅL

Erbjuda en meningsfull samvaro i den lokala miljön. Möta utsatta människors behov. Skapa möjligheter till positiva förändringar i såväl enskilda människors liv som för gruppen. Länka till verksamheter som möter individens och gruppens behov. Inspirera/påverka samhället att vara öppet och inkluderande för alla människor. Erbjuda möjlighet till livsnära samtal om tro och existentiella frågor.

Kaféerna ska vara en samtalsinbjudande miljö där man kan känna sig sedd och lyssnad till. Alla ska känna sig välkomna och inga har krav på sig att prestera eller leverera men vi önskar och bjuder gärna in till delaktighet i verksamheten. Det kan vara att hjälpa till med att bära något, städa, plocka undan disk eller något annat. Genom delaktighet byggs självförtroende och känslan av ett positivt sammanhang.

METOD

Mötet är den främsta arbetsmetoden – respektfullt välkomnande av alla. Se individen och utifrån individen bygga relationer som stärker hopp och som i vissa fall hjälper att länka vidare till mera kurativa verksamheter. Att ha en personaltäthet som tillåter personalen att ta tid för samtal kring borden. Kaféet prioriterar att klara ett basbehov – en kraftig frukost. Målet med detta är att frigöra medarbetare för samtal som i sin tur kan möjliggöra förändringar.

Kom som du är så finns vi där med mat, värme och stöd. På den nivå som passar dig. Det enda lilla vi kräver är att alla visar respekt och vänlighet mot varandra, mot sig själv, andra gäster och vi som jobbar på kaféet. Och kan och vill du hjälpa till så bidrar du ännu mer till gemenskap och utveckling. Din egen och Ny Gemenskaps. Vi är varandras arbetsmiljö. Tillsammans så skapar vi en god och tillitsfull stämning och många varma möten.

Vi bjuder på en rejäl frukost: 2 smörgåsar, en tallrik fil med müsli och något varmt att dricka. Nästan varje dag kl.10.30-10.45 äger en samling rum som kan innehålla olika inslag från personal, gäster eller inbjudna artister, ofta innehållande musik. Det är inte heller ovanligt att vi kan erbjuda lunchpaket.

 


Kafé Norrmalm

Här samarbetar vi med Baptistförsamlingen Korskyrkan i Stockholm.
Birger Jarlsgatan 66B, Stockholm

Läs mer


Kafé Östermalm

Här samarbetar vi med Frälsningsarmén på Templet. 
Östermalmsgatan 69, Stockholm

Läs mer


Kafé Södermalm

Här samarbetar vi med Söders Kristna Råd i Söderhöjdskyrkan
Blecktornsgränd 13, Stockholm

Läs mer


Kafé Vällingby

ny-gemenskap-kafe-vallingby

I Vällingby samarbetar vi med Västerorts Församling i Västerortskyrkan. 
Solursgränd 2, Vällingby

Läs mer


Kafé Kungsholmen

Här samarbetar vi med Den Öppna Dörren.
John Ericssonsgata 11

Läs mer