Kafé Norrmalm

Jonas Stadling, kaféföreståndare och Linda Ström, föreningsmedarbetare

Här samarbetar vi med Baptistförsamlingen Korskyrkan i Stockholm.

Vi serverar gratis frukost varje vardag mellan klockan 9-12, med samlingar kl. 10.30.

Vill du ha händelser och öppettider på papper? Här har kan du ladda ned ett uppdaterad version av GemenskapsNytt med tider, nyheter och event:
Ladda ner GemenskapsNytt #6,5 September 2023

 


En av våra gäster och Linda Ström, föreningsmedarbetare

Kaféföreståndare: Jonas Stadling, jonas.stadling@nygemenskap.org
Tel 08-122 07 023
Föreningsmedarbetare: Linda Ström, linda.strom@nygemenskap.se
E-post: kafenorrmalm@nygemenskap.org

Kafé Norrmalm är drivs i samarbete med Korskyrkan och andra församlingar på Norrmalm. Vi håller till i Korskyrkans lokaler mitt emot Immanuelskyrkan nästan i korsningen Birger Jarlsgatan 66, snett emot gamla Spårvagnshallarna. Närmaste tunnelbanestation är Rådmansgatan men det stannar bussar nästan utanför porten. Immanuelskyrkan har vi ett varmt och långt samarbete med.

Några frågor till Jonas Stadling, föreståndare Kafé Norrmalm

När började du på Ny Gemenskap och varför?
”Jag hoppade in som vikarie ett par veckor för en kompis som då jobbade på Kafé Norrmalm. Och blev fast. Jag sökte föreståndarjobbet som blev ledigt och det har jag haft i 5-6 år nu. Jag har jobbat som frilansande trummis i hela mitt liv och att plötsligt ha ett stadigt halvtidsjobb är magiskt. Och Ny Gemenskap är en inspirerande mötesplats som väcker kreativa tankar.”

Vad är det bästa med Ny Gemenskap?
”Det är i grunden både kul och meningsfullt att kunna stötta behövande. Hit kommer alla möjliga typer och vi har en dialog om viktiga saker, om problem, om det som är bökigt. Det blir samtal utan filter. Möten som betyder något på riktigt. Jag och Birgitta skojar, busar och skapar god stämning genom att vara lite knäppa och knasiga. På allvar.”

Vad önskar du av framtiden?
”Jag önskar att Ny Gemenskap ännu mer skulle kunna ta tillvara den energi som finns i mötena. Jag och en kollega försökte intensivt att skapa jobb för flera av våra kafégäster under ett års tid genom att utnyttja vårt stora nätverk inom restaurang och musikbranschen. Det var tufft. Istället skapade vi ett eget bemanningsbolag, Swedish At Work, som tar hand om allt bök och pappersarbete. Idag har vi 11 anställda och fler har fått fasta jobb. Det är underbart att se en utsatt medmänniska gå från hemlöshet till bostad och fasta inkomst. Nystart. Få man in foten så kan allt hända. På riktigt. Ny Gemenskap skulle kunna bli en språngbräda och en dörröppnare för både människor och idéer.”

Några frågor till Linda Ström, föreningsmedarbetare Ny Gemenskap

När började du på Ny Gemenskap och varför?
”Jag hade en äldre släkting med missbruksproblem som bodde på stödboendet på ”Kammis”. En gång tog jag med mitt band och sjöng för gästerna. Och blev gripen. Av deras liv. Av deras situation. Något senare blev jag tipsad om att Ny Gemenskap skulle öppna ett kafé i Vällingby. Sökte och fick jobbet i maj 2016. Och på den vägen är det.”

Vad är det bästa med Ny Gemenskap?
“Det absolut roligaste är mötet med våra gäster. Det är så många livsöden, erfarenheter och humor som berikar. Livet i koncentrat helt enkelt. Trots att många har det tungt så finns det så mycket livskraft. Och vi gör skillnad. Som medmänniskor. Ibland räcker en kram, ibland behövs ett djupare samtal, ibland behövs stöd i kontakt med socialtjänst. Variationen inspirerar. På Kafé Vällingby vill vi skapa en atmosfär av hopp och glädje. Ett rum fyllt av tillit där vi hjälper och stöttar varandra.”

Vad önskar du av framtiden?
“Under fler år hade vi handledning med en professionell handledare. Där kunde vi utbyta erfarenheter och få råd i hur man kan agera i svåra situationer. Att lära sig lyssna och inte vara dömande. Handledning ger kraft att analysera och reflektera på ett konstruktivt och utvecklande sätt. Det skulle jag gärna vilja ha tillbaka.”

Vill du stötta oss? Här har du möjligheten: