Kafé Östermalm

Kafé Östermalm samarbetar med Frälsningsarmén på Templet. 

Vi serverar frukost inomhus måndag– fredag kl 9-12.00 med samlingar kl 10.30. Varmt välkommen!

Här har kan du ladda ned ett uppdaterad version av GemenskapsNytt med tider, nyheter och event:
GemenskapsNytt #2 Januari 2023

 


Cecilia Frisendahl, föreningsmedarbetare och Daniel Back, f.d. kaféföreståndare (Daniel jobbar numera på LP-verksamheten i Stockholm. Stort tack Daniel för alla dina insatser för Ny Gemenskap och medmänsklighet i praktiken)

Kaféföreståndare: Tillsvidare vakant.

Föreningsmedarbetare: Cecilia Frisendahl
Tel: 08-122 07 027

E-post: kafeostermalm@nygemenskap.org

Kafé Östermalm ligger på Östermalmsgatan 69 ett precis ett kvarter från Karlavägen och lika långt från Valhallavägen. Vi håller till i Frälsningsarméns lokal Templet. Frälsningsarmén är också en av våra närmaste samarbetspartners. Tillsammans blir vi starkare och kan göra ner skillnad. Närmaste tunnelbanestation är Stadion men det stannar fler bussar i närheten.

Några frågor till Daniel Back, f.d. föreståndare Kafé Östermalm. (Daniel jobbar numera på LP-verksamheten)

När började du på Ny Gemenskap och varför?
”Jag jobbade som pastor på Korskyrkan år 2010 då behovet av en ny lokal för Ny Gemenskap blev akut. Jag och kollega resonerade om möjligheterna och vi fick en vision. Utifrån den visionen formulerade vi ett kafékoncept där bl.a. idén ”Lunch i Gemenskap” inspirerade. Kafékonceptet har sedan växt och utvecklats men tankarna om en neutral men dynamisk mötesplats för många aktörer lever vidare. Här möts gäster, personal, volontärer, frivilliga, socialtjänst, församlingar, ja i stort sett alla goda krafter som vill utveckla medmänsklighet och motverka utsatthet. Tillsammans i samverkan, delaktighet och i gemenskap.”

Vad är det bästa med Ny Gemenskap?
”Grundvisionen är fortfarande fantastisk och det är bevisat om och om igen att Ny Gemenskap verkligen kan göra skillnad. En fri rörelse och en positiv mötesplats som verkar i samarbete med kyrkan och andra aktörer för att göra förändringar inifrån.”

Vad önskar du av framtiden?
”Jag ser fram mot att Ny Gemenskap samarbetar ännu mer med församlingarna och dess medlemmar. Här finns det kraft och nätverk som skulle kunna tas tillvara i ännu högre utsträckning. Insamlingar, kläder, volontärarbete och ett utökat levande samarbete för ett större socialt engagemang. Vi har en vacker värdegrund som vitaliserar verksamheten och människorna. Dessutom får vi inte tappa bort det vi ofta gjorde mer av förr. Alltså, be våra gäster om delaktighet genom att lösa uppgifter som att plocka undan, städa, bära och liknande. Vi borde kunna bli mer vänner med gästerna. Vi är ingen institution utan vi är människor som möter människor. Genom att bidra har gästen tagit ett första steg mot ett nytt liv. Hen blir en i gänget. I gemenskap växer självförtroendet och modet.”

Vill du göra skillnad med ett ekonomiskt bidrag? Här har du fler alternativ.