Aktuellt
Aktuellt hos Ny Gemenskap
Nytt poddavsnitt ute nu
Nu har vi släppt avsnitt 27 av Ny Gemenskaps podd “Med Mina Ord”.
I senaste avstnittet träffar vi sjuttiosexårige Bosse. Han har bott i Stockholm nästan hela sitt liv, förutom när han behövde komma ifrån kärleken och flyttade till Karlstad i sex år – det bästa han har gjort!
I skolan var han duktig i matematik, men hade svårt för de andra ämnena. Bosse har spelat mycket fotboll i sitt liv och drömde om att bli fotbollsspelare. Favoritlaget är AIK. Han har jobbat på posten och på Tumba pappersbruk. Bosse gillar kramar, flickor och att spela kort.
Konstgruppen ställer ut i Segeltorp
Konstgruppen på Ny Gemenskap bjuder in allmänheten till en utställning där deltagarna presenterar sina konstverk. Här får du möjlighet att beskåda hur kreativitet och gemenskap flätas samman och uppleva konst som är skapad i en anda av inkludering och medmänsklighet. Utställningen är ett fönster in i konstnärernas värld och erbjuder en chans att se hur konst kan fungera som ett verktyg för social förändring och personlig utveckling.
Vi bjuder på snacks och du får chans att möta konstnärerna på plats.
Datum: Söndag 3 november
Tid: kl. 12-15
Plats: Segeltorps kulturförening
Adress: Mäster Lorenz väg 3, Segeltorp
Varmt välkommen!
Praktikanter som insett hur mycket gemenskap kan göra för en medmänniska
Luiza och Linn är båda socionomstudenter på Stockholms Universitetet och praktiserar just nu på Ny Gemenskaps verksamhet i Västberga. Båda hade en önskan om att få jobba med extra utsatta grupper i samhället och ville jobba nära målgruppen.
Vad hade ni för förväntningar innan ni kom hit?
Linn: Jag tänkte att man skulle komma hit och hjälpa människor att ta kontakt med Socialtjänsten, men de flesta har redan en kontakt, utan det vi arbetar med här med att tillgodose basbehov och erbjuda gemenskap gör så mycket i sig för gästerna. I de fallen man kan hjälpa någon vidare är det en bonus, men att finnas här och nu räcker långt.
Luiza: Jag hade inte så mycket förväntningar men det jag har sett i verksamheten är att vi finns där när ingen annan finns där och stannar kvar och det är en sorts symbol för medmänsklighet. Man bemöter människorna där de befinner sig.
Under de sex veckor ni har varit här, vad har ni lärt er?
Linn: jag har lärt mig jättemycket och fått en annan förståelse för den här målgruppen. Det är jätteintressant att här vågar människor prata öppet om deras livshistoria, alla turer och törnar de tagit i livet.
Luiza. Jag har lärt mig om fattigdom och hemlöshet på ett strukturellt plan och förstått hur svårt det är att ta sig in när man står utanför samhället.
Bästa minnet så här långt?
Luiza: Jag hjälpte en gäst som varit besökare här i många år att äntligen besöka tandläkaren. Det var i ett personligt möte som jag nådde fram till henne och där och då kunde jag identifiera ett behov som vi sen löste. Jag hjälpte henne boka tid hos Pelarbacken som erbjuder gratis tandvård för hemlösa och följde med henne till tandläkaren. Det kändes fint att göra något konkret för henne.
Efter utbildningen är båda överens om att de vill fortsätta arbeta med den här målgruppen, där hemlöshet är en del av den.
– Jag ser ett stort behov att hjälpa hemlösa och den här målgruppen och vill kunna ge alla medborgare i vårt land en god levnadsstandard. Jag tycker att ett land som Sverige ska kunna tillgodose de behoven, avslutar Luiza.
Leva som hemlös
Hemlösheten ökar och fler personer sover utomhus
Socialtjänsten har gjort en ny kartläggning av hemlösa i Stockholm.
Den visar att omkring 200 personer sover utomhus, det är en ökning med 77 procent sedan sista kartläggningen 2020 som är aktuellt.
Totalt räknas över 2500 personer vara hemlösa i Stockholms stad vilket även det är en ökning.
Att leva i hemlöshet innebär inte bara att sakna ett hem, det innebär även ofta psykisk ohälsa, missbruk och ekonomiska svårigheter.
Men även att sakna ett sammanhang.
För alla dem finns Ny Gemenskap som välkomnar alla med ett värdigt bemötande som många hemlösa inte alltid upplever i resten av samhället.
Vi har öppet sex av veckans sju dagar där vi erbjuder gratis frukost, lunch för en billig peng, stödjande samtal, hjälp med myndighetskontakter, värme, aktiviteter och utflykter.
Och möjlighet att få vara i gemenskap.
Vi är medmänsklighet i praktiken.
Frågor och svar om Ny Gemenskaps verksamhet
Swisha till 900 53 31 eller använda Gåvoplusgiro 900 533–1 eller gå in via den här länken. Ny Gemenskaps verksamhet är helt beroende av olika former av stöd och speciellt pengagåvor. De gör att vi kan fortsätta att stötta medmänniskor i olika former av utsatthet med mat, rådgivning, kläder, kultur, aktiviteter och gemenskap. I stort sett varje dag. Året runt. Tack vare vårt 90-konto kan du vara trygg med att din gåva verkligen når fram. Visste du att vi i snitt serverar 400-500 gratis frukostportioner varje dag? Det kallar vi medmänsklighet i praktiken.
Varje bidrag gör nytta hos Ny Gemenskap och våra månadsgivares insatser är vi extra tacksamma för. Här kan du bli månadsgivare. Som månadsgivare hjälper du till att långsiktig bygga upp trygg och stabil verksamhet i Ny Gemenskap. Du vet att ditt bidrag gör konkret nytta och vi ökar våra möjligheter att förstärka och planera för en ännu mer kvalitativ verksamhet. Det tar tid och det är ett arbete som alltid måste utvecklas. Som månadsgivare blir ditt bidrag en del av verksamhetsutvecklingen. Och ditt stöd når fram, din garanti för detta är vårt 90-konto.
https://nygemenskap.org/testamente/Vill du att ditt testamente ska göra skillnad för hemlösa, ensamma och utsatta människors liv? Genom att skriva in Ny Gemenskap i ditt testamente hjälper du oss att fortsätta vårt viktiga arbete och ditt testamente blir dessutom kostnadsfritt att ta fram. Ny Gemenskap samarbetar med den juridiska digitaltjänsten Jurio. På deras hemsida kan du upprätta ett testamente på under 15 minuter – var och när det passar dig. Du kan i ditt testamente ge ett sista bidrag till medmänniskor i utsatthet. En grupp som tyvärr växer allt mer. Gå in här och läs mer.
Våra volontärer är till en stor del ryggraden i Ny Gemenskap. De bryr sig. De vill göra skillnad. De ger ökad kraft till verksamheten med sitt engagemang, sin energi och sin kreativitet. Alla behövs och man kan hjälpa till på många olika sätt. Även om vi helst ser att man hjälper till lite mer regelbundet så är alla goda krafter välkomna. Besök gärna någon av våra verksamheter för att lära känna oss lite närmare. Dels kan man hjälpa till vid enskilda tillfällen eller så kan man vara volontär regelbundet t.ex. 1 gång/månad. Du måste ha fyllt 18 år för att bli volontär hos oss. Läs mer här.
Ja, man kan verkligen bidra som företag. Vi har idag flera givande samarbeten med olika organisationer.
Våra samarbetspartners kallar vi för våra stöttepelare.
Några exempel är Stiftelsen Bertil Strömberg, Stiftelsen Oscar Hirschs Minne och Byggmästare Axel Alms Stiftelse.
Är du intresserad av att bli en stöttepelare eller samarbetspartner?
Tryck på knappen nedan för att lära dig mer eller hör av dig Christer Odebrand, insamlare: christer.odebrand@nygemenskap.org