Nya Rum

Jobbsökningshjälp, körkortsteori och Kabulimatlagning. Integration som gör skillnad.

Ny Gemenskap driver projekten Nya Rum, för att stödja unga (18-25 år) i asylprocess, limbo eller med uppehållstillstånd genom nya gymnasielagen. Vårt arbete syftar till att ge dessa unga medel för att påverka sin egen framtid, oavsett migrationsstatus.

I våra projekt samarbetar vi med andra organisationer, bl.a. Sociala missionen, Röda Korset, Svenska Kyrkan, Equmeniakyrkan och Hela Människan i Sthlms län.

Detta är våra projekt:

1) Nya gymnasielagen har som krav att hitta ett fast jobb inom 6 månader efter avslutade gymnasiestudier. Detta är tuffa krav, där vi stödjer studenten både under studietiden och när man söker jobb. Här stöttar vi också i kontakter med myndigheter, vården etc. Sociala och samhällsinformerande aktiviteter är en viktig del av projektet.

För dem som av olika anledningar, tex. distansstudier under pandemin inte klarar utbildningen, eller inte lyckas hitta jobbet som uppfyller lagen finns vi där som stöd och rådgivare. Detta projekt är ett samarbete med Stockholms stad.

 

2) De långa väntetiderna i asylprocessen är både passiviserande och stressande. För att göra denna tid lättare och förbereda för en ev. framtid i Sverige driver vi ett projekt med en lång rad aktiviteter för gruppen. Det handlar om jobbsökarkurs, engelskakurs, simskola, samtalsgrupper, sportaktivtiter, samhällsinformerande veckomöten e.t.c. workshops t.ex. inom musik, utflykter och ett sommarläger finns även med i planen.

Detta projekt är ett TIA-projekt i samarbete med Länsstyrelsen. Du kan läsa mer om projektet här.

 

3) För de allra mest utsatta unga som hamnar utanför samhällets och migrationsverkets insatser och utan tillstånd att jobba, försöker vi lindra nöden. Vi bistår i möjligaste mån med sovplats, mat och stöd i kontakter med myndigheter, migrationsverket, vården.

I gruppen finns en överrepresentation av dåligt psykiskt mående. Att stödja med psykosociala samtalsgrupper och enskilda samtal är en viktig del av projektet. Viktigt är också sociala aktiviteter och sportaktiviteter, för att öka den egna självkänslan och inkluderingen.

Detta projekt drivs bl.a. i samarbete med Immanuelskyrkan.


Vill du göra något meningsfullt?

Vill du stötta unga nyanlända som volontär? Vill du möta andra som brinner för samma sak som du? Då har du kommit rätt, hos oss kan du bli volontär inom våra olika projekt. Hör av dig så berättar vi mer.

Kontakt: nyarum@nygemenskap.org

 

Intresserad? Hör av dig till ansvariga projektledare, vi sitter i Västberga Gård:

Anette Avelin, E-post: anette.avelin@nygemenskap.org
Torbjörn Sander, E-post: torbjorn.sander@nygemenskap.org

För mer info:

https://www.facebook.com/nyarumstockholm/

Ladda ner foldern och sprid den Broschyr NYA RUM Stockholm (PDF)

 

Vill du bidra till ett mänskligare samhälle? Här finns fler alternativ: