Våra verksamheter i Stockholm
En ljusglimt i mörkret
Våra fyra caféer & Västberga gård är ryggraden i vår verksamhet
I våra verksamheter möter vi dagligen många människor som är utsatta, ensamma & hemlösa. Det är allt från yngre, äldre, svenskfödda, flyktingar samt nyanlända. Vi välkomnar alla oavsett bakgrund & livssituation. Hos Ny Gemenskap kommer det 400-500 medmänniskor varje dag för att få bl.a. frukost, mat, stöd & kanske viktigast av allt gemenskap. Nästan varje dag. Året runt. Antalet behövande gäster växer.
Ny Gemenskap bedriver sina verksamheter på fyra caféer runt om i Stockholm samt i vårt huvudhem, Västberga Gård. Tre caféer bedriver främst sina gärningar mellan kl. 9-12 på alla vardagar. Det är Café Södermalm, Café Norrmalm samt Café Vällingby. Café Kungsholmen är ett eftermiddagskafé som har öppet måndagar, onsdagar, fredagar kl. 13-17. Läs mer under respektive cafés flik här på hemsidan.
Dessa kaféer drivs i samarbete med & i samverkan med olika församlingar som lånar oss sina samlingslokaler samt är aktiva på många andra sätt. Något vi är mycket tacksamma över.
Hjärtat av verksamheten är den vackra Västberga Gård. En herrgård med anor ända tillbaka till 1300-talet. Här erbjuds frukost, ofta även lunch till mycket billig penning. Nästan alla årets dagar utom lördagar. Där kan vi som oberoende ideell organisation till stor del själva styra samt utveckla verksamheten.
Vägar ut ur ensamhet
Vi bryr oss
På Västberga Gård kan behövande, särskilt flyktingar & hemlösa, få duscha samt låna tvättmaskin. Vi erbjuder även en mängd öppna aktiviteter, som bingo, konst- och textilgrupp. Vid oregelbundna tillfällen kan man också möta läkare, frisör eller fotvårdare. Både musik- och kulturframträdanden sker ofta & nästan varje söndag eftermiddag.
Ensamhet, utsatthet, hemlöshet och utanförskap är inte egenskaper hos en individ utan ett tillstånd som bl.a. beror på hur vårt samhälle fungerar.
Visst, varje människa har ett eget ansvar men varje människa kan av olika anledningar hamna i en ond spiral som det kan vara svårt att ta sig ur av egen kraft. Det kan faktiskt hända vem som helst och det kan gå fortare än många anar.
Då är det viktigt att det finns medmänniskor som bryr sig. Det är viktigt med medmänniskor som inte dömer. Det är även viktigt att det finns någon eller några som accepterar en som man är. Just där och då. Då behöver man stöd, hjälp och sammanhang där man blir sedd, hörd och bekräftad. Det är därför just vi finns.
Ny Gemenskap bemöter alla människor med respekt, med empati, med omtanke, med värme. Och med medmänsklighet i praktiken.
En varm gemenskap för alla
Vad gör vi?
Det vi gör är att vi öppnar upp våra caféer och verksamheter nästan dagligen. Där erbjuder vi mat, kaffe, stöd och värme. En stund att få vara i gemenskap med andra. Vi tar emot flera hundra gäster varje gång vi har öppet. Ny Gemenskap har stillat hungern 129 566 gånger för medmänniskor i sociala utsatta situationer under 2023.
Vi bjuder även ofta på sång och underhållning av våra fantastiska musikanter. På Västberga kan även hemlösa tvätta kläder och duscha.
När kylan blir för svår erbjuder vi även hemlösa EU-medborgare tak över huvudet. Det gör vi genom vårt projekt Extra kalla nätter. När minusgraderna sjunker till mer än -7 öppnar vi upp olika kyrkor runt om i Stockholm.
Frågor och svar om Ny Gemenskaps verksamhet
Swisha till 900 53 31 eller använda Gåvoplusgiro 900 533–1 eller gå in via den här länken. Ny Gemenskaps verksamhet är helt beroende av olika former av stöd och speciellt pengagåvor. De gör att vi kan fortsätta att stötta medmänniskor i olika former av utsatthet med mat, rådgivning, kläder, kultur, aktiviteter och gemenskap. I stort sett varje dag. Året runt. Tack vare vårt 90-konto kan du vara trygg med att din gåva verkligen når fram. Visste du att vi i snitt serverar 400-500 gratis frukostportioner varje dag? Det kallar vi medmänsklighet i praktiken.
Varje bidrag gör nytta hos Ny Gemenskap och våra månadsgivares insatser är vi extra tacksamma för. Här kan du bli månadsgivare. Som månadsgivare hjälper du till att långsiktig bygga upp trygg och stabil verksamhet i Ny Gemenskap. Du vet att ditt bidrag gör konkret nytta och vi ökar våra möjligheter att förstärka och planera för en ännu mer kvalitativ verksamhet. Det tar tid och det är ett arbete som alltid måste utvecklas. Som månadsgivare blir ditt bidrag en del av verksamhetsutvecklingen. Och ditt stöd når fram, din garanti för detta är vårt 90-konto.
https://nygemenskap.org/testamente/Vill du att ditt testamente ska göra skillnad för hemlösa, ensamma och utsatta människors liv? Genom att skriva in Ny Gemenskap i ditt testamente hjälper du oss att fortsätta vårt viktiga arbete och ditt testamente blir dessutom kostnadsfritt att ta fram. Ny Gemenskap samarbetar med den juridiska digitaltjänsten Jurio. På deras hemsida kan du upprätta ett testamente på under 15 minuter – var och när det passar dig. Du kan i ditt testamente ge ett sista bidrag till medmänniskor i utsatthet. En grupp som tyvärr växer allt mer. Gå in här och läs mer.
Våra volontärer är till en stor del ryggraden i Ny Gemenskap. De bryr sig. De vill göra skillnad. De ger ökad kraft till verksamheten med sitt engagemang, sin energi och sin kreativitet. Alla behövs och man kan hjälpa till på många olika sätt. Även om vi helst ser att man hjälper till lite mer regelbundet så är alla goda krafter välkomna. Besök gärna någon av våra verksamheter för att lära känna oss lite närmare. Dels kan man hjälpa till vid enskilda tillfällen eller så kan man vara volontär regelbundet t.ex. 1 gång/månad. Du måste ha fyllt 18 år för att bli volontär hos oss. Läs mer här.
Ja, man kan verkligen bidra som företag. Vi har idag flera givande samarbeten med olika organisationer.
Våra samarbetspartners kallar vi för våra stöttepelare.
Några exempel är Stiftelsen Bertil Strömberg, Stiftelsen Oscar Hirschs Minne och Byggmästare Axel Alms Stiftelse.
Är du intresserad av att bli en stöttepelare eller samarbetspartner?
Tryck på knappen nedan för att lära dig mer eller hör av dig Christer Odebrand, insamlare: christer.odebrand@nygemenskap.org
Frågor och svar om våra verksamheter