Vinternatt/Sommarnatt
Jobbigt att vara hemlös
När nöden är som störst kan Ny Gemenskap förmedla boendeplatser
I dagsläget bedrivs projekt Vinternatt/Sommarnatt som ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) i samarbete med Stockholms stad, Stadsmissionen, Frälsningsarmén och Convictus. Projektet riktar sig till EU-medborgare samt tredjelandsmedborgare med vistelsetillstånd i EU, och Ny Gemenskap har rollen som samordnare för nattverksamheten.
Är du svensk medborgare och hamnat i hemlöshet eller är rädd för att hamna i hemlöshet? Det finns hjälp att få vid både akut läge och på längre sikt. Här kan du läsa om vilken hjälp och stöd det finns att få.
LÄS MER
Projekt Sommarnatt/Vinternatt innehåller flera delprojekt, där Ny Gemenskap fyller olika roller:
Anmälan av gäster till lediga platser på härbärgen
Det finns två permanenta härbärgen, ett med 26 platser och ett med 56 platser, båda med platser för både för män och kvinnor. Det första administreras av oss, Ny Gemenskap, och det andra administreras av Frälsningsarmén. Härbärgena är öppna alla dagar på året.
Ny Gemenskap ansvarar för registrering och tilldelning av platser till härbärgena
Akutboende för 1-2 nätter
Tillhandahållande av tillfälligt (1–2 nätter) boende för hemlösa i särskilt utsatta situationer, exempelvis vid avhysning av personer från tältplatser och andra icke-permanenta bosättningar.
Ny Gemenskap tillhandahåller och samordnar dessa platser, i samarbete med olika kyrkor.
Extra Kalla Nätter (EKN), tillfälliga övernattningar vid -7° eller kallare
Akut tillhandahållande av övernattning inomhus under vintermånaderna (1 november–31 mars) på nätter då SMHI väderprognos indikerar en temperatur på -7°C eller kallare. Enligt ett rullande schema öppnar olika församlingar upp sina lokaler för att erbjuda en varm plats under dessa extra kalla nätter. Under de 8 år projektet pågått har antalet platser varierat mellan 40-180 per natt och deltagande församlingar vintern 2023/2024 är Immanuelskyrkan, Norrmalmskyrkan, St. Matteuskyrkan, Högalidskyrkan och Västermalms församling.
För aktuell information gå in på Vinternatts Facebooksida.
Ny Gemenskap samordnar projektet, samordnar lokaler och informationsspridning de kvällar projektet är aktivt och ansvarar för inrättande av lokaler, platsansvarig personal och volontärer.
Ansvarig projektledare hos Ny Gemenskap är Issa Anton, isa.anton@nygemenskap.org, mobil 072–284 12 41
Frågor och svar om Ny Gemenskaps verksamhet
Swisha till 900 53 31 eller använda Gåvoplusgiro 900 533–1 eller gå in via den här länken. Ny Gemenskaps verksamhet är helt beroende av olika former av stöd och speciellt pengagåvor. De gör att vi kan fortsätta att stötta medmänniskor i olika former av utsatthet med mat, rådgivning, kläder, kultur, aktiviteter och gemenskap. I stort sett varje dag. Året runt. Tack vare vårt 90-konto kan du vara trygg med att din gåva verkligen når fram. Visste du att vi i snitt serverar 400-500 gratis frukostportioner varje dag? Det kallar vi medmänsklighet i praktiken.
Varje bidrag gör nytta hos Ny Gemenskap och våra månadsgivares insatser är vi extra tacksamma för. Här kan du bli månadsgivare. Som månadsgivare hjälper du till att långsiktig bygga upp trygg och stabil verksamhet i Ny Gemenskap. Du vet att ditt bidrag gör konkret nytta och vi ökar våra möjligheter att förstärka och planera för en ännu mer kvalitativ verksamhet. Det tar tid och det är ett arbete som alltid måste utvecklas. Som månadsgivare blir ditt bidrag en del av verksamhetsutvecklingen. Och ditt stöd når fram, din garanti för detta är vårt 90-konto.
https://nygemenskap.org/testamente/Vill du att ditt testamente ska göra skillnad för hemlösa, ensamma och utsatta människors liv? Genom att skriva in Ny Gemenskap i ditt testamente hjälper du oss att fortsätta vårt viktiga arbete och ditt testamente blir dessutom kostnadsfritt att ta fram. Ny Gemenskap samarbetar med den juridiska digitaltjänsten Jurio. På deras hemsida kan du upprätta ett testamente på under 15 minuter – var och när det passar dig. Du kan i ditt testamente ge ett sista bidrag till medmänniskor i utsatthet. En grupp som tyvärr växer allt mer. Gå in här och läs mer.
Våra volontärer är till en stor del ryggraden i Ny Gemenskap. De bryr sig. De vill göra skillnad. De ger ökad kraft till verksamheten med sitt engagemang, sin energi och sin kreativitet. Alla behövs och man kan hjälpa till på många olika sätt. Även om vi helst ser att man hjälper till lite mer regelbundet så är alla goda krafter välkomna. Besök gärna någon av våra verksamheter för att lära känna oss lite närmare. Dels kan man hjälpa till vid enskilda tillfällen eller så kan man vara volontär regelbundet t.ex. 1 gång/månad. Du måste ha fyllt 18 år för att bli volontär hos oss. Läs mer här.
Ja, man kan verkligen bidra som företag. Vi har idag flera givande samarbeten med olika organisationer.
Våra samarbetspartners kallar vi för våra stöttepelare.
Några exempel är Stiftelsen Bertil Strömberg, Stiftelsen Oscar Hirschs Minne och Byggmästare Axel Alms Stiftelse.
Är du intresserad av att bli en stöttepelare eller samarbetspartner?
Tryck på knappen nedan för att lära dig mer eller hör av dig Christer Odebrand, insamlare: christer.odebrand@nygemenskap.org
Frågor och svar om Extra kalla nätter