Äldre I gemenskap
Ingen ska behöva vara ofrivilligt ensam, varmt välkommen till oss
Ofrivillig ensamhet är ett växande problem, speciellt för många äldre. Så ska det inte behöva vara. Ny Gemenskap har på uppdrag av Socialstyrelsen fått möjligheten erbjuda gemenskapsaktiviteter för alla som är från 65 år och uppåt, vare sig bakgrund eller livssituation. Ambitionen är att erbjuda aktiviteter som ska leda till nya kontakter och gemenskap för dig som saknar ett sammanhang.
Här kommer att finnas möjlighet att delta i en bakningsgrupp, gå på utflykter, stadsvandringar, delta i samtalsgrupper och mycket mer. Aktiviteter fylls på vartefter och vi listar även genomförda aktiviteter.
Följ med på seniorläger till en hästgård i vackra Roslagen
På uppdrag av Socialstyrelsen erbjuder Ny Gemenskap möjligheten att delta i en reflekterande samtalsgrupp om livet som utmynnar i läger på en hästgård i Roslagen strax utanför Norrtälje.
Vi samtalar om livet, äter gott, övernattar och umgås med fantastiska Islandshästar med möjlighet att rida för de som vill (maxvikt 85 kg). Ingen ridvana/erfarenhet av hästar krävs. Till det subventionerade priset av 800 kr.
Vi ses och samtalar vid två tillfällen på Ny Gemenskap, Västberga gård som följs av två dagars övernattning på ridgården Grim islandshästar.
Tisdag 5 november: Information och samtalsgrupp
Tisdag 12 november: Samtalsgrupp
Tisdag 19 – torsdag 21 november: Läger i Roslagen
Första och andra tillfället sker i Ny Gemenskaps lokaler på Västberga Gård, en trappa upp. Vi bor på hästgården Grim islandshästar i tvåbäddsrum (Våra lokaler är ej handikappanpassade).
Målgrupp: 65+, max 8 deltagare
Kostnad: 800 kr
Datum: Tisdag 5 november, tisdag 12 november samt tisdag 19- torsdag 21 november (läger: tvåbäddsrum)
Tid: Kl. 10.30-12.00 (Västberga gård)
Samling: Ny Gemenskap Västberga, Västberga gårdsväg 30
Anmälan och frågor: Marie Henningsson, marie.henningssson@nygemenskap.org , 08-122 070 20
Baka med oss i Västberga
Här får du möjlighet att baka och umgås med andra tillsammans med vår f.d. konditor och socionomstudent Linn!
Inga förkunskaper krävs utan det viktiga är att vara i gemenskap och njuta av det goda.
Anmälan krävs. Bakgruppen är gratis och håller till en trappa upp i huset, hiss saknas.
Målgrupp: 65+, max 7 deltagare.
Datum: Fredag 25 oktober, 1, 8, 15 november.
Tid: kl.9:30-12:30
Adress Västberga gårdsväg 30
Anmälan: marie.henningsson@nygemenskap.org, 08-221709
Till Västberga tar du dig enkelt med bl.a. buss 165 från Liljeholmen, bussen stannar på Västberga gårdsväg, sedan är det bara en promenad på 100 meter till oss.
Genomförda aktiviteter
Samtalsgrupp om känslor
Tillsammans med volontären Gunilla delar vi tid och reflekterar tillsammans kring tre olika känslor.
Gunilla har tidigare arbetslivserfarenhet av livsstegen, psykisk ohälsa och beroendeproblematik. ”En bra grund är att vi utgår från jagform och försöker att hålla oss inom ämnet när vi delar våra tankar och känslor. Tillsammans undersöker vi definitionen av olika känslor”.
Vi ses och samtalar vid tre tillfällen och avslutar med att besöka en utställning om minnen. Vid första tillfället bestämmer vi tillsammans vilka känslor vi kommer att prata om.
Tisdag 10 september: samtalsgrupp
Tisdag 17 september: samtalsgrupp
Tisdag 24 september: samtalsgrupp
Tisdag 1 oktober: utställning om minnen
Samtalsgruppen är sluten och för dig som är 65+ och sker på Ny gemenskap i Västberga gård, en trappa upp (ej handikappanpassad). Max 6 deltagare. Att delta är gratis.
Genomfördes i september/oktober 2024
Samtalsgrupp och känslor
Tillsammans med volontären Gunilla delar vi tid och reflekterar tillsammans kring tre olika känslor: kärlek, respekt och tålamod.
Gunilla har tidigare arbetslivserfarenhet av livsstegen, psykisk ohälsa och beroendeproblematik. ”En bra grund är att vi utgår från jagform och försöker att hålla oss inom ämnet när vi delar våra tankar och känslor. Tillsammans undersöker vi definitionen av olika känslor”.
Vi ses och samtalar vid tre tillfällen och avslutar därefter med en picnic på Fjäderholmarna.
7 maj: Kärlek
14 maj: Respekt
21 maj: Tålamod
28 maj: Utflykt och picnic på Fjäderholmarna
Samtalsgruppen är öppen för alla som vill och sker på Ny gemenskap, Västberga gård. Max 6 deltagare. Anmälan krävs. Att delta är gratis.
Genomfördes i maj 2024
Utställning till Nordiska museet om nordbor
Följ med på utflykt i gemenskap till Nordiska museet. Nordbor är Nordiska museets största utställning hittills och handlar om människorna och livet i Norden genom 500 år.
Här får besökaren utforska hur kulturen och livet i Norden formats och omformas. Utställningen bjuder på tusentals symboliska föremål och ger besökaren möjlighet att delta i interaktiva upplevelser under epokerna 1600- 1700- och 1800-talet.
Vi samlas på Västberga gård kl. 9.30 och åker gemensamt till Nordiska museet. Efter utställningen bjuder vi på fika och samtalar om vår upplevelse kring utställningen. Vi avslutar dagen senast kl. 14. Aktiviteten är öppen för alla som är minst 65 år. Max 8 deltagare. Anmälan krävs.
Genomfördes i april 2024
Guidad tur till Stadshuset
Stadshuset har nyligen fyllt 100 år. Följ med på en visning i denna ikoniska byggnad.
Vi samlas på Ny Gemenskap i Västberga kl. 12:00 och äter gemensamt lunch. Sedan beger vi oss mot stadshuset där den guidade turen tar ca 1 timme och vi avslutar dagen senast 15:30. Kostnaden för utflykten är 15 kr (för lunch).
Max 20 deltagare. Anmälan krävs. Till Västberga gård tar du dig enkelt med buss 165 från Liljeholmen eller Farsta. Den stannar på Västberga gårdsväg sen är det bara ca 100 meter till oss.
Genomfördes i april 2024
Utställning om förintelsen som väcker tankar
Följ med på en gratis utflykt i gemenskap till Förintelsemuseet. I utställningen Sju liv får du ta del av de gripande livsöden som döljer sig bakom dokumenten och föremålen.
Sju liv handlar om undantagen, om de få som överlevde Förintelsen och nazisternas förföljelser, och som så småningom kom till Sverige. Deras berättelser vittnar om alla de som mördades, deras familjer, vänner och anhöriga som de aldrig kom att återse.
Vi samlas på Västberga Gård klockan 11.00 och åker gemensamt till Förintelsemuseet. Efter utställningen bjuder vi på fika och samtalar om vår upplevelse. Vi avslutar dagen senast 14.30. Aktiviteten är öppen för alla som är minst 65 år. Max 8 deltagare. Anmälan krävs.
Till Västberga gård tar du dig enkelt med buss 165 från Liljeholmen som stannar på Västberga gårdsväg. Sen är det bara 100 meter till oss.
Genomfördes i april 2024
Samtalsgrupp om döden
Vi igår genom några filosofiska, religiösa och vetenskapliga perspektiv om döden. Tillsammans reflekterar vi kring perspektiven, vad det innebär och vilka känslor döden väcker hos varje deltagare.
Lisa som håller i samtalen studerar till socialpedagog och har alltid gillat att bejaka döden och vikten av att föra samtal om det som är gemensamt för oss alla. Vi ses och samtalar om olika perspektiv under tre tillfällen.
5 Mars går vi igenom några filosofiska perspektiv som vi tillsammans reflekterar över samt delar våra egna tankar kring vad döden innebär för oss.
12 Mars reflekterar vi tillsammans kring några religiösa perspektiv.
19 Mars reflekterar vi kring några vetenskapliga perspektiv.
Samtalsgruppen är öppen för alla som är minst 65 år och sker på Ny gemenskap, Västberga gård. Max 8 deltagare. Samtalsgruppen är kostnadsfri men anmälan krävs. Till Västberga gård tar du dig enkelt med buss 165 från Liljeholmen som stannar på Västberga gårdsväg. Sen är det bara 100 meter till oss.
Genomfördes i mars 2024
Konstutställning som väcker tankar
Banksys konstverk ses ofta som unika och tankeväckande. Hans verk är kända för att ha sociala och politiska budskap och de uttrycker ofta samhällskritik. De har en förmåga att få betraktaren att tänka och reflektera över olika ämnen. Banksys konst har haft stor inverkan på gautkonstens popularitet och acceptans.
Vi startar dagen på Västberga gård klockan 10:30 för att samtala om storord och världsfrågor. Vi äter en gemensam lunch i Västberga för att sedan åka gemensamt till Stadsgårdsterminalen. Efter utställningen samtalar vi om vad vi sett. Vi avslutar dagen senast 15:30. Aktiviteten är öppen för alla som är minst 65 år. Max 8 deltagare. Anmälan krävs.
Genomfördes i februari 2024
Äventyrsgolf
Spela äventyrsgolf tillsammans med oss på Tolv som ligger vid Globen. Vi samlas hos Ny Gemenskap i Västberga och äter lunch tillsammans. Sedan åker vi till Tolv och utmanar varandra på minigolfbanan. Aktiviteten är öppen för alla som är minst 65 år. Du betalar inget för minigolften utan endast 15 kr för lunchen i Västberga. Till Västberga tar du dig enkelt med bl.a. buss 165 från Liljeholmen, bussen stannar på Västberga gårdsväg sedan är det bara en promenad på 100 meter till oss. Max 8 deltagare.
Genomfördes i december 2023
Bakaningsgrupp i Västberga
Här får du möjlighet att baka och umgås med andra! Inga förkunskaper krävs utan det viktiga är att vara i gemenskap, lära sig nya saker och njuta av det goda. Hit är alla välkomna, vem man än är. Bakningsgruppen håller till en trappa upp i huset och hiss saknas.
Till Västberga tar du dig enkelt med bl.a. buss 165 från Liljeholmen, bussen stannar på Västberga gårdsväg sedan är det bara en promenad på 100 meter till oss. Bakningsgruppen är gratis.
Genomfördes i oktober 2023
Frågor och svar om Ny Gemenskaps verksamhet
Swisha till 900 53 31 eller använda Gåvoplusgiro 900 533–1 eller gå in via den här länken. Ny Gemenskaps verksamhet är helt beroende av olika former av stöd och speciellt pengagåvor. De gör att vi kan fortsätta att stötta medmänniskor i olika former av utsatthet med mat, rådgivning, kläder, kultur, aktiviteter och gemenskap. I stort sett varje dag. Året runt. Tack vare vårt 90-konto kan du vara trygg med att din gåva verkligen når fram. Visste du att vi i snitt serverar 400-500 gratis frukostportioner varje dag? Det kallar vi medmänsklighet i praktiken.
Varje bidrag gör nytta hos Ny Gemenskap och våra månadsgivares insatser är vi extra tacksamma för. Här kan du bli månadsgivare. Som månadsgivare hjälper du till att långsiktig bygga upp trygg och stabil verksamhet i Ny Gemenskap. Du vet att ditt bidrag gör konkret nytta och vi ökar våra möjligheter att förstärka och planera för en ännu mer kvalitativ verksamhet. Det tar tid och det är ett arbete som alltid måste utvecklas. Som månadsgivare blir ditt bidrag en del av verksamhetsutvecklingen. Och ditt stöd når fram, din garanti för detta är vårt 90-konto.
https://nygemenskap.org/testamente/Vill du att ditt testamente ska göra skillnad för hemlösa, ensamma och utsatta människors liv? Genom att skriva in Ny Gemenskap i ditt testamente hjälper du oss att fortsätta vårt viktiga arbete och ditt testamente blir dessutom kostnadsfritt att ta fram. Ny Gemenskap samarbetar med den juridiska digitaltjänsten Jurio. På deras hemsida kan du upprätta ett testamente på under 15 minuter – var och när det passar dig. Du kan i ditt testamente ge ett sista bidrag till medmänniskor i utsatthet. En grupp som tyvärr växer allt mer. Gå in här och läs mer.
Våra volontärer är till en stor del ryggraden i Ny Gemenskap. De bryr sig. De vill göra skillnad. De ger ökad kraft till verksamheten med sitt engagemang, sin energi och sin kreativitet. Alla behövs och man kan hjälpa till på många olika sätt. Även om vi helst ser att man hjälper till lite mer regelbundet så är alla goda krafter välkomna. Besök gärna någon av våra verksamheter för att lära känna oss lite närmare. Dels kan man hjälpa till vid enskilda tillfällen eller så kan man vara volontär regelbundet t.ex. 1 gång/månad. Du måste ha fyllt 18 år för att bli volontär hos oss. Läs mer här.
Ja, man kan verkligen bidra som företag. Vi har idag flera givande samarbeten med olika organisationer.
Våra samarbetspartners kallar vi för våra stöttepelare.
Några exempel är Stiftelsen Bertil Strömberg, Stiftelsen Oscar Hirschs Minne och Byggmästare Axel Alms Stiftelse.
Är du intresserad av att bli en stöttepelare eller samarbetspartner?
Tryck på knappen nedan för att lära dig mer eller hör av dig Christer Odebrand, insamlare: christer.odebrand@nygemenskap.org
Frågor och svar om projekt