”I Gemenskap” speglar vår grundvärdering

Medmänsklighet “I Gemenskap”

1967 var det ett gäng unga studenter som hade tröttnat på det allt mer kommersiella julfirandet. Ett firande som dessutom stängde ute många människor som var hemlösa, utsatta eller helt enkelt ensamma. De unga idealisterna startade Alternativ Jul som drevs ett antal år. Alla var välkomna och Alternativ Jul blev både populärt och omskrivet. Men ganska snart föddes insikten – de hemlösa, utsatta och ensamma behöver ju inte stöd och gemenskap bara i juletid. Det behövs ju varje dag. Året om. Det var då Ny Gemenskap bildades.

Läs mer om vår värdegrund här.

Begreppet ”i gemenskap” har blivit ett namn som både är ett löfte och en ambition. Det speglar Ny Gemenskaps värdegrund på ett tydligt sätt samtidigt som det är ett namn som är lätt att fylla med nytt innehåll vid behov. Vi människor behöver varandra och blir till i möten och gemenskap.

julgranspynt och konsert i gemenskap på ny gemenskap
frukost i gemenskap hos ny gemenskap

Sedan Ny Gemenskap flyttade från sina lokaler på Kammakargatan i Stockholm city 2012 till Västberga Gård, har arbetet i city fortsatt genom samarbete med olika församlingar i innerstaden. 2012 startade det första kaféet i Korskyrkan, och under 2014 startade det andra och tredje kaféet i Söderhöjdskyrkan samt Frälsningsarmén Templet. Våren 2016 öppnade ytterligare ett kafé i Västerortskyrkan i Vällingby. Vi har även ett eftermiddagskafé på Kungsholmen som startade 2021.

Idag använder vi begreppen Kafé i Gemenskap, Lunch i gemenskap, Jul i Gemenskap och Påsk i Gemenskap. Läs mer om dessa, klicka på rubrikerna under I Gemenskap.

Öppettiderna för kaféerna är kl. 9-12.00 måndag-fredag. Vi bjuder på en rejäl frukost: 2 smörgåsar, en tallrik fil med müsli och något varmt att dricka. Nästan varje dag kl.10.30-10.45 äger en samling rum som kan innehålla olika inslag från personal, gäster eller inbjudna artister, ofta innehållande musik. Eftermiddagskaféet är öppet mån, ons och fre mellan kl. 13-17 och här bjuds det få kaffe, macka och fikabröd.

Vi vill att kaféerna ska få vara en samtalsinbjudande miljö där man kan känna sig sedd och lyssnad till.

Våra 5 Caféer

HUR KAN JAG BIDRA PÅ RIKTIGT?

Några av våra samarbetspartners