”I Gemenskap” speglar vår grundvärdering

Kafé Vällingby, mat lagas ofta gemensamt, Bob Hansson på Kafé Norrmalm.

1967 var det ett gäng unga studenter som hade tröttnat på det allt mer kommersiella julfirandet. Ett firande som dessutom stängde ute många människor som var hemlösa, utsatta eller helt enkelt ensamma. De unga idealisterna startade Alternativ Jul som drevs ett antal år. Alla var välkomna och Alternativ Jul blev både populärt och omskrivet. Men ganska snart föddes insikten – de hemlösa, utsatta och ensamma behöver ju inte stöd och gemenskap bara i juletid. Det behövs ju varje dag. Året om. Det var då Ny Gemenskap bildades.

Läs mer om vår värdegrund här.

Begreppet ”i gemenskap” har blivit ett namn som både är ett löfte och en ambition. Det speglar Ny Gemenskaps värdegrund på ett tydligt sätt samtidigt som det är ett namn som är lätt att fylla med nytt innehåll vid behov. Vi människor behöver varandra och blir till i möten och gemenskap.

Sedan Ny Gemenskap flyttade från sina lokaler på Kammakargatan i Stockholm city 2012 till Västberga Gård, har arbetet i city fortsatt genom samarbete med olika församlingar i innerstaden. 2012 startade det första kaféet i Korskyrkan, och under 2014 startade det andra och tredje kaféet i Söderhöjdskyrkan samt Frälsningsarmén Templet. Våren 2016 öppnade ytterligare ett kafé i Västerortskyrkan i Vällingby.

Idag använder vi begreppen Kafé i Gemenskap, Lunch i gemenskap, Jul i Gemenskap och Påsk i Gemenskap. Läs mer om dessa, klicka på rubrikerna här intill.

När Coronarestriktionerna har ändrats så vi kan återgå till “normal verksamhet” och då är öppettiderna för kaféerna kl. 9-12.00 måndag-fredag. Vi bjuder på en rejäl frukost: 2 smörgåsar, en tallrik fil med müsli och något varmt att dricka. Nästan varje dag kl.10.30-10.45 äger en samling rum som kan innehålla olika inslag från personal, gäster eller inbjudna artister, ofta innehållande musik.

Vi vill att kaféerna ska få vara en samtalsinbjudande miljö där man kan känna sig sedd och lyssnad till.

 


Kafé i Gemenskap

Välkommen till vår kaféverksamhet. Frukost erbjuds måndag-fredag. Läs mer under respektive kafé.

Kafé Norrmalm

Kafé Östermalm

Kafé Södermalm

Kafé Vällingby


Lunch i Gemenskap

Varje lördag under terminerna serveras en avgiftsfri lunch kl 12-14 i olika kyrkor i Stockholm genom nätverket Lunch i Gemenskap.

Läs mer


Jul i Gemenskap

Jul-i-Gemenskap

Ny Gemenskap har firat alternativ jul sedan 1969. Vår egen lokal blev för trång för alla besökare, så sedan 2007 projektleder Ny Gemenskap ett alternativt helgfirande där alla är välkomna, Jul i Gemenskap!

Läs mer


Påsk i Gemenskap

 

Ny Gemenskap arrangerar tillsammans med olika församlingar och volontärer Påsk i gemenskap.

2020 blev en alternativ påsk med enbart avhämtning av lunchlådor utanför pga Coronaviruset. Vi ser fram emot ett Coronafritt påskfirande 2021.

Läs mer