Café Södermalm

Öppet och välkomnande

Varmt välkommen till Café Södermalm

Vi serverar frukost måndag– fredag kl 9-12.00 och ofta med samlingar kl 10.30 med musik och olika aktiviteter.

Här samarbetar vi med Söders Kristna Råd i Söderhöjdskyrkan
Adressen är Blecktornsgränd 13 nära Hornsgatan/Mariatorget. Fem minuter från T-banestation Mariatorget.

I samlingslokalen till en av Stockholms mest okända, men kanske vackraste små kyrkor, Söderhöjdskyrkan, erbjuder Ny Gemenskap sina gäster en öppen och inkluderande mötesplats. Frukost, samvaro, rådgivning, musik, kläder och en hel del mer står på programmat fem dagar i veckan. Dessutom har vi eftermiddagscafé som vi kallar “Mötesplats Ukraina”

Eftermiddagsverksamheter:
Tisdagar: Mötesplats för ukrainska flyktingar kl. 13-16.00
Onsdagar: Mötesplats för ukrainska flyktingar kl. 13-16.00
Torsdagar: Musikcafé med livemusik kl. 14.00-14.45
Torsdagar: Dansskola(bugg och foxtrot) med två ledare, kl. 15-16.00

Vill du ha Västbergas och alla kaféernas öppettider, aktiviteter och händelser samlade?
Ladda ner GemenskapsNytt #1 Januari 2024

kafé anställd på ny gemenskaps kafé på södermalm
en herre klädd i tweed på ny gemenskap kafé södermalm

Många av våra gäster är i olika former av utsatthet. En del är hemlösa, andra är ensamma och en del är fattigpensionärer. Socialt utsatthet blir allt vanligare och den psykiska ohälsan ökar. Där finns det ofta även en missbruksproblematik med i bilden. Men vi är alla människor, medmänniskor.

Och, som vi alltid betonar, hit är alla välkomna, precis som man är, i vilket skick man än är i. Vi stäler inte någon åt sidan utan vill vara en öppen mötesplats där förändring och förbättring av ens livssituation kan ta sin början. Och där människor får vara i värme och gemenskap för en stund.

Det är det vi kallar för medmänsklighet i praktiken.

Kaféföreståndare: Iris Arvidsson,
mail: iris.arvidsson@nygemenskap.org

Föreningsmedarbetare: Gabrielle Sandström, mail: gabrielle.sandstrom@nygemenskap.org

E-post: kafesodermalm@nygemenskap.org

Om Mötesplats Ukraina.

Ny Gemenskap startade år 2022 ”Mötesplats Ukraina” i Söderhöjdskyrkan för att kunna bidra med  stöd, gemenskap och medmänsklighet för utsatta från Ukraina. Det började som ett eftermiddagskafé på tisdagar, men nu har vi utökat till tre dagar i veckan.

Här finns hjälp att komma närmare arbetsmarknaden via jobbsök och utbildning i enklare arbeten. Vi informerar om sociala rättigheter och åtaganden och ger allmän information som gäller för nyanlända. På plats finns även rekryteringshjälp som inriktar sig just på nyanlända.

På mötesplatsen finns även stöd för psykisk hälsa genom tolkar, krisstödjare, diakoner och samtalsterapeuter. Vi erbjuder även utomhusaktiviteter och en självförsvarskurs för kvinnor. För barn finns en lekhörna och vi bjuder på soppa, smörgås och kaffe samt delar ut kläder. Allt för att skapa en dräglig tillvaro för dem som har flytt kriget i Ukraina.

Läs mer

Från en lokal till fem

Bakgrund till Café Södermalm i Gemenskap

Från år 1973 var ”Kammis”, vår lokal på Kammakargatan 36, centrum för det mesta av vår verksamhet. ”Kammis” blev snabbt en välkänd och älskad mötesplats för många hemlösa och utsatta. En fridstad och en oas.

När lokalen tyvärr sades upp 2008 var det sorgligt, men nya möjligheter öppnades. Ny Gemenskap fick av Stockholm Stad flytta till vackra Västberga Gård, och arbetet i city fortsatte genom samarbete med olika församlingar i innerstaden.

Då föddes Café i Gemenskap. En Verksamhet som startade år 2010 med en vision, mål och metod som formulerades och ligger till grund för våra kafémötesplatser. Istället för att bara ha en mötesplats att erbjuda så har vi nu fem. Och det kan bli fler för behovet ökar.

trio på ny gemenskap kafé södermalm

HUR KAN JAG BIDRA PÅ RIKTIGT?

Frågor och svar om Caféer

Några av våra samarbetspartners