Gåvobrev aktier – När du vill skänka aktier

En del av Ny Gemenskaps sympatisörer vill hellre stötta vårt arbete för mångfald, gemenskap och människors lika värde genom ge aktier hellre ge än kontanter. Då är det klokt att formulera ett gåvobrev som säkrar gåvan rent formellt. Här är lite information i ämnet.

Ett gåvobrev för aktier är en juridisk handling där en aktieägare överför äganderätten till aktier till en annan person som en gåva.
Gåvobrev för aktier används för att bevisa att överlåtelsen har skett och för att säkerställa den nya ägarens rättigheter och ansvar i samband med aktierna.

en gäst får en mugg med kaffe på ny gemenskap gåvobrev aktier
signerar ett dokument gåvobrev aktier ny gemenskap

Ge bort aktier

Att ge bort aktier som gåva är en vanlig och populär metod för att dela förmögenhet och investeringar.
Genom att överföra äganderätten till aktier till en annan person som gåva så kan man dela med sig av potentiella vinster och ge en möjlighet till ökat ekonomiskt värde för mottagaren.

Det är självklart alltid viktigt att rådgöra med en juridisk expert för att säkerställa att överföringen sker enligt gällande lagar och regler. Samt för att förstå eventuella skattekonsekvenser som kan vara kopplade till gåvan.

Vad ett gåvobrev för aktier bör innehålla

Gåvobrevet för aktier bör självklart innehålla viktig information såsom namnet på givaren och mottagaren, antalet och typen av aktier som överförs samt eventuella specifika villkor eller begränsningar som kan gälla för gåvan.

Det är också viktigt att inkludera datumet för överföringen och eventuella nödvändiga underteckningar och vittnen enligt gällande lagstiftning.

håller i en bok och signerar dokument gåvobrev aktier ny gemenskap
man spelar piano på ny gemenskap i västberga gård gåvobrev aktier

Konsultera en advokat eller juridisk expert för gåvobrevet

För att säkerställa att gåvobrevet för aktier är giltigt och korrekt upprättat så rekommenderar man i allmänhet att du konsulterar en juridisk expert eller en advokat som har kunskap om aktieöverföringar och gällande lagar och regler.
Detta hjälper till att undvika eventuella tvister eller ogiltigheter i samband med gåvan.

Ett exempel på en klausul som kan inkluderas i ett gåvobrev för aktier är:
”Givaren överför härmed och ger bort [antalet] aktier av [bolagets namn] till mottagaren som en gåva utan några rättigheter, krav eller anspråk som återstår för givaren.”

Skatt i samband med gåva aktier

Det är viktigt att komma ihåg att skattelagar och andra regler kan gälla för överföring av aktier som gåva.

Det kan vara fördelaktigt att också rådgöra med en skatteexpert för att förstå eventuella skattekonsekvenser och uppfylla eventuella skyldigheter i samband med gåvobrevet för aktier.

man spelar piano på ny gemenskap i västberga gård gåvobrev aktier
man spelar piano på ny gemenskap i västberga gård gåvobrev aktier

Är det vanligt att man ger gåvobrev i aktier till välgörenhet?

Nej, det är inte lika vanligt. Men det är förekommande att man bestämmer sig för att ge hela eller delar av sin samlade förmögenhet till välgörenhetsorganisationer såsom Ny Gemenskap.

Det är vanligare att man skänker s.k. lösöre i gåvobrev, doch händer det att även aktier ingår i detta.
Om du vill skänka pengar eller uppföra ett gåvobrev med eller utan aktier, så tveka inte utan kontakta oss på Ny Gemenskap så hjälper vi dig med dina frågor.

HUR KAN JAG BIDRA PÅ RIKTIGT?

Frågor och svar om att skänka aktier som gåva

Några av våra samarbetspartners