Gåvobrev mellan makar skapar trygghet
En del av Ny Gemenskaps medlemmar och sympatisörer vill ibland vara extra trygga och tydliga med att de vill ge en gåva till Ny Gemenskap. Då kan det vara klokt att skriva ett gåvobrev inför framtiden. Ett gåvobrev mellan makar är en juridisk handling där en make eller maka överför äganderätten till en egendom till den andra parten som en gåva.
Gåvobrevet fungerar som ett bevis på att gåvan har skett.
Det kan också användas för att säkerställa äganderätt och eventuell förmögenhetsfördelning vid exempelvis bodelning eller arvsskifte.
Gåvobrevet bör innehålla tydlig information om gåvans art, värde och eventuella villkor.
Det är alltid rekommenderat att konsultera en juridisk expert för att upprätta och bekräfta gåvobrev mellan makar.
Vad kan skänkas i ett gåvobrev mellan makar?
I ett gåvobrev mellan makar kan olika typer av egendomar skänkas.
Det kan inkludera pengar, värdepapper, enskild egendom eller till och med fastigheter, beroende på makarnas överenskommelse och gällande lagstiftning.
Exempel på vad som kan skänkas bort i ett gåvobrev mellan makar
Exempel på egendomar som kan skänkas i ett gåvobrev mellan makar är:
- Pengar:
En make eller maka kan överföra en viss summa pengar till den andra parten som en gåva.
Det kan vara ett sätt att dela ekonomiska resurser eller ge ett ekonomiskt bidrag till den andra makens verksamhet eller projekt. - Enskild egendom:
Om en make eller maka har enskild egendom, det vill säga egendom som ägdes innan äktenskapet eller erhölls genom arv eller gåva under äktenskapet, så kan denna egendom överföras som en gåva till den andra parten. - Fastigheter:
Det är också möjligt att skänka en fastighet i ett gåvobrev mellan makar.
Till exempel kan en make eller maka överföra äganderätten till sitt andel i ett gemensamt ägt hus till den andra parten.
Det är viktigt att notera att reglerna för gåvobrev mellan makar kan variera beroende på den specifika jurisdiktionen och gällande äktenskapslagstiftning.
Det är därför rekommenderat att rådgöra med en juridisk expert för att säkerställa att gåvobrevet upprättas enligt lag och att alla nödvändiga dokumentation och formaliteter följs.
Frågor och svar om Ny Gemenskaps verksamhet
Swisha till 900 53 31 eller använda Gåvoplusgiro 900 533–1 eller gå in via den här länken. Ny Gemenskaps verksamhet är helt beroende av olika former av stöd och speciellt pengagåvor. De gör att vi kan fortsätta att stötta medmänniskor i olika former av utsatthet med mat, rådgivning, kläder, kultur, aktiviteter och gemenskap. I stort sett varje dag. Året runt. Tack vare vårt 90-konto kan du vara trygg med att din gåva verkligen når fram. Visste du att vi i snitt serverar 400-500 gratis frukostportioner varje dag? Det kallar vi medmänsklighet i praktiken.
Varje bidrag gör nytta hos Ny Gemenskap och våra månadsgivares insatser är vi extra tacksamma för. Här kan du bli månadsgivare. Som månadsgivare hjälper du till att långsiktig bygga upp trygg och stabil verksamhet i Ny Gemenskap. Du vet att ditt bidrag gör konkret nytta och vi ökar våra möjligheter att förstärka och planera för en ännu mer kvalitativ verksamhet. Det tar tid och det är ett arbete som alltid måste utvecklas. Som månadsgivare blir ditt bidrag en del av verksamhetsutvecklingen. Och ditt stöd når fram, din garanti för detta är vårt 90-konto.
https://nygemenskap.org/testamente/Vill du att ditt testamente ska göra skillnad för hemlösa, ensamma och utsatta människors liv? Genom att skriva in Ny Gemenskap i ditt testamente hjälper du oss att fortsätta vårt viktiga arbete och ditt testamente blir dessutom kostnadsfritt att ta fram. Ny Gemenskap samarbetar med den juridiska digitaltjänsten Jurio. På deras hemsida kan du upprätta ett testamente på under 15 minuter – var och när det passar dig. Du kan i ditt testamente ge ett sista bidrag till medmänniskor i utsatthet. En grupp som tyvärr växer allt mer. Gå in här och läs mer.
Våra volontärer är till en stor del ryggraden i Ny Gemenskap. De bryr sig. De vill göra skillnad. De ger ökad kraft till verksamheten med sitt engagemang, sin energi och sin kreativitet. Alla behövs och man kan hjälpa till på många olika sätt. Även om vi helst ser att man hjälper till lite mer regelbundet så är alla goda krafter välkomna. Besök gärna någon av våra verksamheter för att lära känna oss lite närmare. Dels kan man hjälpa till vid enskilda tillfällen eller så kan man vara volontär regelbundet t.ex. 1 gång/månad. Du måste ha fyllt 18 år för att bli volontär hos oss. Läs mer här.
Ja, man kan verkligen bidra som företag. Vi har idag flera givande samarbeten med olika organisationer.
Våra samarbetspartners kallar vi för våra stöttepelare.
Några exempel är Stiftelsen Bertil Strömberg, Stiftelsen Oscar Hirschs Minne och Byggmästare Axel Alms Stiftelse.
Är du intresserad av att bli en stöttepelare eller samarbetspartner?
Tryck på knappen nedan för att lära dig mer eller hör av dig Christer Odebrand, insamlare: christer.odebrand@nygemenskap.org
Frågor och svar om gåvobrev mellan makar