Kafé Södermalm

Här samarbetar vi med Söders Kristna Råd i Söderhöjdskyrkan

Vi serverar gratis frukost  varje vardag mellan klockan 9-12 med samling kl. 10.30. Varmt välkommen!

Eftermiddagsverksamheter:
Måndagar: Mötesplats för ukrainska flyktingar kl. 13-16.00
Tisdagar: Mötesplats för ukrainska flyktingar kl. 13-16.00
Onsdagar: Mötesplats för ukrainska flyktingar kl. 13-16.00
Torsdagar: Eftermiddagskafé kl. 13.15-15.30

Om Mötesplats Ukraina.

Ny Gemenskap startade förra året ”Mötesplats Ukraina” i Söderhöjdskyrkan för att kunna bidra med  stöd, gemenskap och medmänsklighet för utsatta från Ukraina. Det började som ett eftermiddagskafé på tisdagar, men nu har vi utökat till tre dagar i veckan.

Här finns hjälp att komma närmare arbetsmarknaden via jobbsök och utbildning i enklare arbeten. Vi informerar om sociala rättigheter och åtaganden och ger allmän information som gäller för nyanlända. På plats finns även rekryteringshjälp som inriktar sig just på nyanlända.

På mötesplatsen finns även stöd för psykisk hälsa genom tolkar, krisstödjare, diakoner och samtalsterapeuter. Vi erbjuder även utomhusaktiviteter och en självförsvarskurs för kvinnor. För barn finns en lekhörna och vi bjuder på soppa, smörgås och kaffe samt delar ut kläder. Allt för att skapa en dräglig tillvaro för dem som har flytt kriget i Ukraina.

Vill du ha händelser och öppettider på papper? Här har kan du ladda ned ett uppdaterad version av GemenskapsNytt med tider, nyheter och event:
Ladda ner GemenskapsNytt #6,5 September 2023

 

 


Iris Arvidsson, kaféföreståndare och Gabrielle Sandström, föreningsmedarebetare

Kaféföreståndare: Iris Arvidsson, mail: iris.arvidsson@nygemenskap.org

Föreningsmedarbetare: Gabrielle Sandström, mail: gabrielle.sandstrom@nygemenskap.org

Tel 08-122 070 24

E-post: kafesodermalm@nygemenskap.org

Kafé Södermalm är drivs i samarbete med Söders kristna råd och ligger på Blecktornsgränd 13 bara ett stenkast från Mariatorget precis nedanför Hornsgatspuckeln. Vi håller till i den vackra Söderhöjdskyrkans lokaler. Närmaste tunnelbanestation är Mariatorget och det stannar fler bussar runt hörnet.

Några frågor till Maggie Hård av Segerstad, f.d. Kaféansvarig Södermalm

När började du på Ny Gemenskap och varför?
Jag hade en längre tid känt behovet av mer mening i mitt liv. Mitt gamla jobb hade problem och fler blev varslade. Genom Jul i Gemenskap kom jag i kontakt med Ny Gemenskap, började som volontär 2015 och sedan sökte jag och fick jobbet som kaféföreståndare på Kafé Södermalm 2019. Dessförinnan jobbade jag också på Kafé Vällingby. Jag vill göra skillnad och dra mitt strå till stacken. Det känner jag att jag får göra hos Ny Gemenskap.

Vad är det bästa med Ny Gemenskap?
Mötena med människor. Även om många så finns det alltid hopp, det är aldrig försent. Vi hade t.ex. en gäst som hade stora problem och hade förlorat både jobb, hem och familj. Han kom till oss, efter några gånger började han hjälpa till med olika praktiska saker. Tiden gick och gästen fick så småningom en provanställning och nu har han fått ordning på sitt liv igen. Vi gör skillnad.

Vad önskar du av framtiden?
Att det skulle finnas ännu mer att hinna samtala med gäster och ge dem både praktiskt och mänskligt stöd. Och sedan skulle jag vilja att vi knöt ännu fler kontakter med restauranger, teatrar och livsmedelsbutiker för att ta hand om sådant som annars skulle kastas. Minska matsvinnet helt enkelt.

Vill du stödja oss? Varje krona gör nytta, det bevisar bl.a. det att vi har ett 90-konto, godkänt av Svensk Insamlingskontroll.