Patryk vill fira påsk i gemenskap
Hej,
Att du läser det här brevet betyder mycket för mig. Att du bryr dig om de utsatta i Stockholm gör faktiskt skillnad för människor på riktigt.
Låt mig berätta om Patryk som är en hemlös man i Stockholm. Patryk är en man i min egen ålder, lite drygt 50 år. Han har som jag växt upp vid Östersjöns kust. Skillnaden är att han växte upp i Polen. Jag i Stockholm.
När Patryk växte upp var Polen fortfarande ett land som levde under det kommunistiska förtrycket. Men när han kom upp i arbetsför ålder var landet fritt och omdaningen av landet gick snabbt. Sedan 2004 är man medlemmar av den Europeiska Unionen EU. Han har aldrig i sitt liv haft det riktigt bra ställt, snarare har han större delen av sitt liv känt sig fattig. Genom de öppna gränserna inom EU tog han chansen att åka till Sverige för att arbeta. Han hade av vänner och bekanta hört att i Sverige kunde man få jobb!
Väl i Sverige var det inte så lätt. Visst kunde man få jobb, men det var väldigt ofta ”svartjobb”. Där är lönen osäker och mer än en gång har Patryk blivit lurad på lönen. Jobbet gjort, men lönekuvertet mycket tunnare än vad som var sagt. Så att den fattigdom han har varit van med har fortsatt i Stockholm. Han bor där det finns en öppen dörr. Det kan vara i en trapp. Vanligare är att det blir i något soprum eller ett lager. Den här vintern har inte varit något undantag. Jobben har varit få och den kyla vi som bor i Stockholm har känt har varit påtaglig. Det och ensamheten har gjort att Patryk inte är så lycklig.
Ny Gemenskap driver fem kaféer runt om i Stockholm för den som är ensam och lever ett utsatt liv. Där kan man få mat, tvätta kläder och vägledning hur man ska gå tillväga för att ta sig ur sin utsatthet. Varje vardag mellan kl. 09-12 bjuder Ny Gemenskap på frukost till 400-500 personer.
På Kafé Västberga Gård äter Patryk frukost varje morgon. Det blir Yoghurt, några smörgåsar, Kaffe och ett ägg. Han berättar att här känner han sig trygg. ”Ny Gemenskap är min familj”, säger han.
Patryk har inget svenskt personnummer och det ställer till problem. Han har av personalen fått hjälp att ta kontakt med rätt myndighet. Så han hoppas att han snart ska kunna ta ett svenskt körkort. Det blir lättare för honom att få ett jobb då. För Patryk vill gå från svart till vitt. Han vill lämna den svarta arbetsmarknaden och få ett ”riktigt jobb”. Hittills har han delat ut lite reklam för att få en ”riktig” inkomst. Men de pengarna räcker inte långt.
Patryk brukar fira sina högtider på Ny Gemenskap. För en tid sedan fyllde hans dotter i Polen år. Han firade det med att till koppen kaffe sätta sig vid ett bord och skriva ett enkelt kort:
–Jag älskar dig. Jag saknar dig /Pappa
Snart är det påsk. Den vill Patryk fira på Ny Gemenskap. På långfredagen är det ”Påsk i Gemenskap” på Västberga gård. Pandemin ställer till det i år igen. Det blir inget firande inomhus i en stor grupp. Men Ny Gemenskap kommer att stå utomhus och bjuda på en påskmiddag i en påse som man får ta med sig.
Din gåva hjälper Patryk att kunna fira påsk i år. Gåvor från personer som du har under mer än 50 år gjort det möjligt för Ny Gemenskap att hjälpa utsatta människor i Stockholm. I år, när pandemin går in på sitt andra år, är det viktigare än någonsin att vi är många som hjälps åt.
Tack för ditt viktiga stöd!
Henrik Östman
Insamlingsansvarig Ny gemenskap
Ge din gåva via formuläret nedan eller skicka den på Swish 90 05 331. Det går också bra att ge på vårt gåvoplusgiro 90 05 33-1
Frågor och svar om Ny Gemenskaps verksamhet
Swisha till 900 53 31 eller använda Gåvoplusgiro 900 533–1 eller gå in via den här länken. Ny Gemenskaps verksamhet är helt beroende av olika former av stöd och speciellt pengagåvor. De gör att vi kan fortsätta att stötta medmänniskor i olika former av utsatthet med mat, rådgivning, kläder, kultur, aktiviteter och gemenskap. I stort sett varje dag. Året runt. Tack vare vårt 90-konto kan du vara trygg med att din gåva verkligen når fram. Visste du att vi i snitt serverar 400-500 gratis frukostportioner varje dag? Det kallar vi medmänsklighet i praktiken.
Varje bidrag gör nytta hos Ny Gemenskap och våra månadsgivares insatser är vi extra tacksamma för. Här kan du bli månadsgivare. Som månadsgivare hjälper du till att långsiktig bygga upp trygg och stabil verksamhet i Ny Gemenskap. Du vet att ditt bidrag gör konkret nytta och vi ökar våra möjligheter att förstärka och planera för en ännu mer kvalitativ verksamhet. Det tar tid och det är ett arbete som alltid måste utvecklas. Som månadsgivare blir ditt bidrag en del av verksamhetsutvecklingen. Och ditt stöd når fram, din garanti för detta är vårt 90-konto.
https://nygemenskap.org/testamente/Vill du att ditt testamente ska göra skillnad för hemlösa, ensamma och utsatta människors liv? Genom att skriva in Ny Gemenskap i ditt testamente hjälper du oss att fortsätta vårt viktiga arbete och ditt testamente blir dessutom kostnadsfritt att ta fram. Ny Gemenskap samarbetar med den juridiska digitaltjänsten Jurio. På deras hemsida kan du upprätta ett testamente på under 15 minuter – var och när det passar dig. Du kan i ditt testamente ge ett sista bidrag till medmänniskor i utsatthet. En grupp som tyvärr växer allt mer. Gå in här och läs mer.
Våra volontärer är till en stor del ryggraden i Ny Gemenskap. De bryr sig. De vill göra skillnad. De ger ökad kraft till verksamheten med sitt engagemang, sin energi och sin kreativitet. Alla behövs och man kan hjälpa till på många olika sätt. Även om vi helst ser att man hjälper till lite mer regelbundet så är alla goda krafter välkomna. Besök gärna någon av våra verksamheter för att lära känna oss lite närmare. Dels kan man hjälpa till vid enskilda tillfällen eller så kan man vara volontär regelbundet t.ex. 1 gång/månad. Du måste ha fyllt 18 år för att bli volontär hos oss. Läs mer här.
Ja, man kan verkligen bidra som företag. Vi har idag flera givande samarbeten med olika organisationer.
Våra samarbetspartners kallar vi för våra stöttepelare.
Några exempel är Stiftelsen Bertil Strömberg, Stiftelsen Oscar Hirschs Minne och Byggmästare Axel Alms Stiftelse.
Är du intresserad av att bli en stöttepelare eller samarbetspartner?
Tryck på knappen nedan för att lära dig mer eller hör av dig Christer Odebrand, insamlare: christer.odebrand@nygemenskap.org