Social stödverksamhet inom
Ny Gemenskap

Social stödverksamhet hjälper och stödjer människor genom rådgivning, gemenskap och praktisk hjälp. Men social stödverksamhet låter i våra öron så tekniskt och torrt. Vi kallar det hellre för medmänsklighet i praktiken. Att se och bekräfta våra medmänniskor. Att skapa en bättre, varmare och mänskligare värld.

Målet med social stödverksamhet är välbefinnande, integration och att minska isolering. Det finns för olika grupper och kan drivas i offentlig och skattefinansierad regi och/eller i privat regi eller olika organisationer i civilsamhället. Till den sistnämnda gruppen hör Ny Gemenskap.

Social stödverksamhet hos Ny Gemenskap fokuserar på att erbjuda stöd och gemenskap till personer som befinner sig i utsatta situationer.

Det kan inkludera individuell rådgivning, gruppträffar, aktiviteter och workshops som främjar social inkludering och personlig utveckling.

Genom att skapa trygga och stöttande miljöer strävar Ny Gemenskap efter att minska social isolering och bidra till ökat välbefinnande för den enskilde individen.

Verksamheten syftar även till att bygga upp nätverk och skapa hållbara relationer som kan ge stöd och hjälp över tid. I vår värdegrund säger vi också så här: ”Vår vision är ett samhälle för alla. Ny Gemenskap vill verka för ett inkluderande samhälle som är socialt hållbart, fritt från fördomar, stigmatisering, förtryck och diskriminering. Ett samhälle där mångfald och respekt för människors lika värde råder. Ett samhälle där alla accepteras på sina egna villkor och ingen ställs åt sidan.”

Här kan du hitta våra verksamheter idag.

Du är varmt välkommen till Ny Gemenskap precis som du är. Läs mer om respektive kafé och Västberga Gård här på hemsidan.

Alla våra kaféer och Västberga Gård, utom Kafé Kungsholmen som är ett eftermiddagskafé, erbjuder frukost mellan kl 9-12 och de flesta kaféer har ofta samlingar eller aktiviteter vid kl 10.30.

Västberga Gård är centrum för vår verksamhet. Där erbjuder vi frukost, lunch, dusch, tvätt och aktiviteter i stort sätt alla dagar i veckan utom lördagar. Adressen är Västberga Gårdsväg 30. T-bana till Liljeholmen/Högdalen. Buss 165 till Västberga gårdsväg. Vardagar även buss 145 från Liljeholmen

Kafé Vällingby samarbetar och samverkar med Västerorts Församling i Västerortskyrkan. Adressen är Solursgränd 2 i Vällingby.

På Kafé Södermalm samarbetar vi med Söders Kristna Råd i Söderhöjdskyrkan. Utöver förmiddagsaktiviteter med frukost kl 9-12 så har vi på måndagar, tisdagar och onsdagar mötesplats för ukrainska flyktingar kl. 13-16.00. På torsdagar har musikkafé med livemusik och gratis fika kl. 13.15-15.30. Adressen är Blecktornsgränd 13 nära Mariatorget.

Kafé Östermalm samarbetar med Frälsningsarmén på Templet. Adressen är Östermalmsgatan 69.

På Kafé Norrmalm samarbetar vi med Baptistförsamlingen Korskyrkan i Stockholm. Adressen är Birger Jarlsgatan 66 B.

På Kafé Kungsholmen samarbetar vi med föreningen Den Öppna Dörren. OBS! Kafé Kungsholmen är ett eftermiddagskafé som har öppet måndagar, onsdagar och fredagar kl 13-17.

QR kod Ny Gemenskap

Frågor och svar om Social stödverksamhet

Kaféverksamheten – ryggraden i
Ny Gemenskaps verksamhet

Ny Gemenskap driver kaféverksamhet på 5 olika ställen runt om i Stockholm. 
Dit kan man gå för att få en rejäl frukost: 2 smörgåsar, gröt, en tallrik fil med müsli och något varmt att dricka. Detta kan variera mellan de olika kaféerna och på Västberga Gård men ingen ska behöva lämna Ny Gemenskap hungrig.

Nästan varje dag kl.10.30-10.45 äger en samling rum som kan innehålla olika inslag från personal, gäster eller inbjudna artister, ofta innehållande musik. Det är inte heller ovanligt att vi kan erbjuda lunchpaket.

Du kan gå till kaféverksamheten både som volontär och vanlig besökare.  

Kaféverksamheten på Ny Gemenskap erbjuder en trevlig och inkluderande miljö för vanliga besökare. Det är en plats där människor kan koppla av, träffa andra och njuta av en kopp kaffe eller annan dryck.

Kaféet är öppet för alla och ger möjlighet till social interaktion och gemenskap.
Det kan vara en plats att sitta ner och prata, läsa en bok eller använda internet.

Personalen är vänlig och tillmötesgående, och det finns ofta olika aktiviteter och evenemang som erbjuds. Kaféverksamheten på Ny Gemenskap är en mötesplats där människor kan känna sig välkomna och del av gemenskapen.

Volontär på Ny Gemenskap – En social stödverksamhet och ett sätt att göra skillnad. På riktigt.

Som volontär på kaféverksamheten hos Ny Gemenskap kommer du att få möjlighet att bidra till en meningsfull och inkluderande miljö för besökarna. Det är viktigt att visa respekt och att vara lyhörd för våra gästers behov. Och det är också viktigt att kunna sätta gränser och att vara tydlig med värme och empati.

Ditt huvudsakliga ansvar kan vara att behjälplig vid frukost och fika men du kommer också att ha möjlighet att interagera med besökarna, skapa en vänlig atmosfär och erbjuda socialt stöd.

Som volontär kan du även vara involverad i att organisera och genomföra evenemang och aktiviteter på kaféet. Detta ger dig chansen att vara en del av gemenskapen och skapa positiva upplevelser för besökarna.

Din insats som volontär på kaféverksamheten hos Ny Gemenskap spelar en viktig roll i att skapa en välkomnande och stödjande miljö för alla.

Social stödverksamhet för olika behov 

Oavsett om du ”bara” är i behov av sällskap eller behöver hjälp med kontakter med myndigheter så kan du få hjälp från Ny Gemenskap. 

Känner du att du vill hjälpa till extra så kan du ställa upp som volontär.
Annars är du välkommen att bara fika – det grundläggande för vår sociala stödverksamhet. 

Några av våra samarbetspartners